Els cinc elements o cinc fases
El taoisme descriu la teoria de les cinc fases com una forma més d’explicar la correlació del cos humà i de les malalties en la natura que no para de fluir. Aquestes cinc fases pertanyents a la natura són: Aigua, Foc, Terra, Metall i Fusta. Tenen relacions amb les estacions climàtiques, amb cadascun dels òrgans i vísceres, Zang Fu, amb els teixits del cos i amb les emocions.

A cada Zang Fu, se li adjudica en medicina xinesa, unes funcions en alguns casos diferents de les habituals en medicina occidental.

Fusta Foc Terra Metall Aigua
Primavera Estiu Interestació Tardor Hivern
Vent Calor Humitat Sequedat Fred
Naixement Creixement Maduresa Vellesa Mort
Est Sud Centre Oest Nord
Àcid Amargant Dolç Picant Salat
Fusta Foc Terra Metall Aigua
Fetge Cor Melsa Pulmó Ronyó
Bufeta fel Budell prim Estómac Budell gruixut Bufeta
Vista Tacte Gust Olfacte Oïda
Músculs Sistema circulatori Teixit adipós Pell Ossos, cabell
Ira Alegria Preocupació Tristesa Por


Així, l’element fusta tindria l’energia de la primavera, el color verd, el vent com a clima i el gust àcid com a sabor. Els seus òrgans serien el fetge i la vesícula biliar, i el teixit del cos seria la musculatura.

També cal deixar clar que el concepte “òrgan“ s’amplia i per exemple, el fetge o la vesícula biliar no són només un òrgan anatòmic, sinó també tota una constel·lació de relacions.

En medicina xinesa, quan diem que l’energia del fetge no funciona fluidament, no volem dir que tinguem una patologia hepàtica en el sentit estricte del terme. Així doncs i segons aquesta llei, a la primavera el vent seria un dels estats climatològics més habituals i predominarien els problemes musculars; l’energia del fetge i la vesícula biliar serien predominants; els aliments amb sabor àcid tindrien efecte en aquests òrgans i també enfadar-nos podria influir de forma decisiva en aquest element.